Fóra pro nože, balisongy, střelné zbraně, outdoor + inzerce
Z 09, 2010, 06:51:29 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky: Nůž,Nože

Domů   Forum   Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat  
collapse

* Inzerce - KOUPĚ
No posts were found.

Reklama

* Nechte tu vzkaz
Sorry, this shoutbox does not exist.

* Reklama
http://dmz.pspace.cz/imgs/spyderco-noze.jpg

* Kdo je online
  • Dot Hostů: 14
  • Dot Skrytých: 0
  • Dot Uživatelů: 1
  • Dot Uživatelů online:

SMFAds

Modrá síť, komunitní síť od členů ODS pro členy a sympatizanty liberálně-konzervativní politiky

Stran: [1] 2   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: Zavírací nůž pro vyřezávání  (Přečteno 2462 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
pelanj
Pokročilý

Zobrazit profil
« kdy: Nor 09, 2010, 11:31:09 »

Dokázali byste mi poradit vhodný zavírací nůž na vyřezávání? Nesmí mít žádnou pojistku (tedy musí jít zavřít jenom tlakem na čepel), musí mít obouruční otvírání a délku čepele do 7 cm (i 5 cm stačí - tohle jsou požadavky zákona). Jako materiál bych viděl nejradši uhlíkovku. Klidně by mohl mít i dvě čepele - jednu delší, jednu kratší. Docela dobře se mi řezalo s KaBar Dozier 4062 - ale ten má pojistku a nepohodlnou rukojeť. Pamatuju si, že děda míval nůž, se kterým to šlo naprosto skvěle - byl podobný tomuhle: http://www.aukro.cz/item900593691_ockovaci_nuz.html - ale měl uhlíkovou čepel a dřevěné střenky. Kdyby ještě měl čepel se špičkou z druhé strany, tak je to přesně to, co bych potřeboval.

Dá se něco takového koupit, nebo si to musím nechat vyrobit? Jestli platí druhá možnost, tak bych si tam určitě nechal udělat baculatější ručku a čepel se špičkou by byla trochu masivnější. Našel jsem jenom tohle: http://www.mikov.cz/cz/produkty/mikov-pracovni-noze-zahradnicke-noze/805-NH-2/mikov-roubovaci-%2B-ockovaci-nuz.html - ale je ze 420 a z plastu. Líbílo by se mi i http://www.moraofsweden.se/index.php?cid=288&ssel=69 nebo http://www.moraofsweden.se/index.php?cid=290&ssel=69 v zavíracím provedení - klidně i s vyšším výbrusem.

Jenom jako poznámku uvedu důvod - nejlepší na vyřezávání je pevný nůž z krátkou čepelí a pohodlnou rukojetí - ale v DE a DK, kde se často vyskytuji, jsou pevné nože a zavíráky s pojistkou problém. Napadá mě, jak to trochu obejít - udělat jištění pomocí něčeho, co není pevnou součástí nože a je schováno zvlášť - třeba kolíčkem nebo tak něco - ale nenápadně provedené.
Zaznamenáno
sigmark
Pokročilý

Zobrazit profil Email
« Odpověď #1 kdy: Nor 09, 2010, 12:15:13 »

no tak to jsi me potesil Pelanji... predloni jsem byl v DE na dovolene a mel jsem sebou nekolik nozu. dikybohu ze me neprohledavali! uplne se mi scvrkl sverac kdyz mi to ted doslo
Zaznamenáno
pelanj
Pokročilý

Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Nor 09, 2010, 12:34:57 »

Předloni to mohlo být v pohodě, zákon zpřísnili právě v roce 2008. V Německu to až zase takový problém není - kromě vyloženě zakázaných typů - vystřelováky, motýlky a podobně, může člověk u sebe mít nože do 12 cm s pevnou čepelí nebo jednoruční zavírák bez pojistky nebo obouruční zavírák s pojistkou. Ostatní nože, které nejsou zakázané můžeš vlastnit a přepravovat v uzamčené schránce. To by problém nebyl, přes DE většinou jenom projíždím. Horší je DK, tam můžeš mít u sebe bez nějakého pádného důvodu jenom obouruční zavírák bez pojistky. Důvody jsou lov, rybaření, zaměstnání, co nůž vyžaduje, atd. - ale jenom při činnosti a cestou tam/zpět. Jsou případy, kdy byly uděleny vysoké pokuty a pár dní vězení za zapomenutý multitool nebo rybářský nůž v autě - takže je lepší být z obliga už samotnou konstrukcí nože - nikdy nevíš, na koho narazíš.
Zaznamenáno
Honza J.
KF_Inzerce
Expert

kdyby mě hledali, ať je to rychlejší

197515562
Zobrazit profil WWW Email
« Odpověď #3 kdy: Nor 09, 2010, 12:37:17 »

Třetí pokus, moc velký fotky Hněv
Na tohle co říkáš, je ideální starej dobrej zavírák našich dědečků, mimochodem jeden z mejch nejoblíbenějších zavíráků a sice Stockman. Skoro každá nožířská firma v Americe je pořád vyrábí, asi nejlepší aspoň podle mě jsou od staré firmy CASE. Má tři čepele, velkou, shepsfoot a vyřezávací čepel, absence pojistky absolutně nevadí, jako příruční nůž prostě super. Někde tu asi na ně bude vlákno, tady je ten můj nejoblíbenější. Jo a nechá se sehnat buď přímo u Case, ale slušnej výběr mají tady: www.knivesshipfree.com Mrknutí
Nejlepší od Caseho je z uhlíkovky 6375CV kterou si firma Case už moc let nechává vyrábět specielně pro sebe, ale snad už z ní přestali dělat, asi vyschly zdroje, ty v nerezi nejsou takový, nedaj se nabrousit tak na jedovato Úsměv

* test 27.06. 009 - 1.jpg (226.75 KB, 640x480 - prohlédnuto 24 krát.)

* test 27.06. 013 - 1.jpg (209.54 KB, 640x480 - prohlédnuto 23 krát.)
Zaznamenáno
pelanj
Pokročilý

Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Nor 09, 2010, 01:27:24 »

Na stockmany jsem taky koukal. Tam se trochu bojím toho, že buď se bude dobře držet (tedy large - 4"), ale bude mít čepel 71 mm (takže jsem v háji) nebo medium, ale ten by zase mohl mít moc malou rukojeť pro pohodlnou práci. Chtělo by to vyzkoušet. Nože jsou to nádherné, o tom žádná - takový mít, nerad bych o něj přišel. To vlákno o stockmanech jsem už prolézal:)
Zaznamenáno
karliq
Expert

karliq@jabbim.cz
Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Nor 09, 2010, 01:37:45 »

Tak ono by nemusel být problém tu čepel trochu zkrátit, aby byl Velký bratr spokojen.
Zaznamenáno

Kdo dává bezpečí přednost před svobodou, je po právu otrok.

sigmark
Pokročilý

Zobrazit profil Email
« Odpověď #6 kdy: Nor 09, 2010, 01:59:26 »

a so svycar? nebo britsky issue knife pro vojsko? ten ma sheepsfoot, takze nemuze byt oznacen za ofenzivni, a navic je dost maly na to aby byl v klidu?

http://www.noze-nuz.com/sheffield/SF71700.php
Zaznamenáno
Honza J.
KF_Inzerce
Expert

kdyby mě hledali, ať je to rychlejší

197515562
« Odpověď #7 kdy: Nor 09, 2010, 02:01:35 »

Tak mám toho velkýho a má čepel 71mm od ricassa a 83mm od bolstru velká čepel, ale dělají se i v menší velikosti tuším 3,5" a myslím, že bys vybral tenhle menší i u Šulce na nože-nůž, jinak to není onehand a nemá pojistku, tak by mohli bejt v pohodě vocasové Nevím co si myslet/Nerozhodný
Zaznamenáno
sigmark
Pokročilý

Zobrazit profil Email
« Odpověď #8 kdy: Nor 09, 2010, 02:56:34 »

jedna vec je jista -> tyhle debilni zakony postihnou vzdycky jen normalni lidi. A policajt z MET ti rekne, ze i kdybys v londyne mel kukri v baglu a hledel si svyho, napr cestoval z nadrazi na nadrazi, tak te stejne sebere, kdyz ho najde. fakani ve mestech po vecerech fechtujou a my tichy blazni to vyzereme.
Zaznamenáno
MyKnife
Expert

Blues is easy to play, but hard to feel. J.Hendrix

253611967
« Odpověď #9 kdy: Nor 09, 2010, 03:37:01 »

Jó tak vyřezávání já miluju! Ty starý nožíky jak říká Honza jsou výborný, ale mě se dobře vyřezává i s Victorinoxem. Zase na těch starejch nožích mi přijdou ty střenky moc ouzký na pohodlný vyřezávání. Hodně jsem taky ocenil na noži pilku, ale není to nezbytný. Ze Spyderec jsou šikovnější ty s plochým výbrusem, ale i s běžnou Endurou je to v pohodě. Loni na vandru jsem vyřezával Nativem a pak jsem ho někde ztratil Smutek.
Z nožů bez pojistky by byl šikovnej UKpen a nebo ten novej Terzuola S30V/Karbon.

* Native1.jpg (224.87 KB, 1280x960 - prohlédnuto 23 krát.)

* Native2.jpg (328.42 KB, 1280x960 - prohlédnuto 27 krát.)

* Native3.jpg (353.16 KB, 1280x960 - prohlédnuto 25 krát.)
Zaznamenáno

spyderco-noze.cz - vše o nožích Spyderco, e-shop, všechny modely nožů podle čísel, všechny katalogy Spyderco, Custom Spyderco - úpravy nožů na zakázku, blog atd.

www.spyderco-noze.cz

CustomSpyderco - zakázkové úpravy nožů Spyderco

www.customspyderco.com
MyKnife
Expert

253611967
« Odpověď #10 kdy: Nor 09, 2010, 03:46:49 »

Nic méně všechny Spyderca lze otevřít jednou rukou  Smích. Asi bych šel do švýcaráku.
Zaznamenáno

spyderco-noze.cz - vše o nožích Spyderco, e-shop, všechny modely nožů podle čísel, všechny katalogy Spyderco, Custom Spyderco - úpravy nožů na zakázku, blog atd.

www.spyderco-noze.cz

www.customspyderco.com
pelanj
Pokročilý

Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: Nor 09, 2010, 04:26:47 »

karliq: Krátit čepel by mi bylo stoprocentně líto Smutek

sigmark: Ten by asi prošel, ale nevypadá, že by se pohodlně držel. Má ale silná péra, to je potřeba.

Honza J.:Tak to je v pytli, v zákoně je napsáno, že měří od špičky po rukojeť, ne délku ostří. 3,5" stockman by snad projít mohl.

MyKnife: Ač víš o Spydercu mnohem víc než já, tak se pleteš:) Jeden jednoručně otevřít nejde, nebo jenom velice obtížně - http://www.spyderco.com/catalog/details.php?product=365 Kupodivu se jmenuje Danish Pen Knife. 140 USD je pálka a nejsem si jistý, jestli by se mi s ním dobře dělalo - rukojeť vypadá ploše a hranatě. Má ale šmrnc, začínám asi přicházet firmě S. na chuť:)
Zaznamenáno
dmz
Daniel M. Žák
Administr
Expert

danielmzak@windowslive.com
« Odpověď #12 kdy: Nor 09, 2010, 04:39:03 »

S vyřezáváním si taky občas hraju, ale u kapsních nožů platí staré pravidlo - buď se dobře nosí díky tenkému profilu, ale pak s ním delší dobu řezat není nic moc - nebo má pohodlnější (oblejší) ručku a pak to zase v kapse není úplně ono.

Honzův Stockman je klasika a hlavně má čepel typu "ovčí kopýtko", která je při dělání třeba jemných motivů výborná, to se klasickou čepelí dělá mnohem hůř. Osobně bych doporučil Sotckamana a nebo si vybrat u Victorinoxů

- Harvester (foto 1) je na zahradu

- Victorinox Electrician Plus (foto 2) pak sice přes svůj název vypadá jako ideál. Nenápadný ale elegantní vzhled,  díky vetší universální čepeli, pilce, výstružníku a malé čepeli typu ovčí kopýtko je to téměř ideální adept od přeříznutí větve po jemné zdobení Úsměv

a pár typů, pravda, jsou to všechny pevné:

http://smf.pspace.cz/index.php/topic,1184.0/highlight,%C5%99ezb%C3%A1%C5%99sk%C3%A9.html

Stockmany lze ulovit na eBay, jsou to nádherný nože.

* v_01_38488632.jpg (21.01 KB, 280x320 - prohlédnuto 125 krát.)

* VN53952.gif (12.31 KB, 288x253 - prohlédnuto 119 krát.)
Zaznamenáno

dmz
Daniel M. Žák
Administr
Expert

danielmzak@windowslive.com
« Odpověď #13 kdy: Nor 09, 2010, 04:46:58 »

P.S. Tu délku čepele bych nebral jako dogma, tohle je na individuálním zhodnocení daného člověka, co to kontroluje. Zkušenosti mých známých třeba z Anglie jsou rozporuplné, jednou zabavili malý švýcarák, podruhé je nechal chladným Buck 110. Risk je to vždy, proto je lepší sázet na dostupnější nože a v případě, že ho člověk ztratí nebo o něj, nedej Bože, přijde, tak si pořídí holt další. Na to jsou Vnoxy ideální.
Zaznamenáno

MyKnife
Expert

253611967
« Odpověď #14 kdy: Nor 09, 2010, 04:49:02 »

MyKnife: Ač víš o Spydercu mnohem víc než já, tak se pleteš:) Jeden jednoručně otevřít nejde, nebo jenom velice obtížně - http://www.spyderco.com/catalog/details.php?product=365 Kupodivu se jmenuje Danish Pen Knife. 140 USD je pálka a nejsem si jistý, jestli by se mi s ním dobře dělalo - rukojeť vypadá ploše a hranatě. Má ale šmrnc, začínám asi přicházet firmě S. na chuť:)

Jóóó máš pravdu na tohohle "hnusáka" jsem zapoměl  Smích Škleb. Ten je chudák vošklivej. Skoro nikde ho neprodávají, ale asi měl svůj účel  Mrknutí. Opravdu ty zákony jsou tak absurdní. Dane měli by jsme s tím občanským sdružením něco udělat  Nevím co si myslet/Nerozhodný.
Zaznamenáno

www.spyderco-noze.cz

www.customspyderco.com
Stran: [1] 2   Nahoru
  Tisk  

Skočit na:  

Untitled

Redakcni system SalukiElggAuta112 Dovoz autZapojSe
Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
SimplePortal 2.3.1 © 2008-2009, SimplePortal
Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
Stránka vytvořena za 0.255 sekund, 27 dotazů.