Fóra pro nože, balisongy, střelné zbraně, outdoor + inzerce
Z 09, 2010, 07:09:44 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky: Nůž,Nože

Domů   Forum   Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat  
collapse

* Inzerce - KOUPĚ
No posts were found.

Reklama

* Nechte tu vzkaz
Sorry, this shoutbox does not exist.

* Reklama
http://dmz.pspace.cz/imgs/spyderco-noze.jpg

* Kdo je online
  • Dot Hostů: 14
  • Dot Skrytých: 0
  • Dot Uživatelů: 1
  • Dot Uživatelů online:

SMFAds

Modrá síť, komunitní síť od členů ODS pro členy a sympatizanty liberálně-konzervativní politiky

Stran: [1] 2 3 ... 14   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: INMU, aneb výroba nožů jednoho nadšence  (Přečteno 34885 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
INMU
Moder
Expert

265836659
Zobrazit profil
« kdy: Nor 05, 2008, 11:07:41 »

Zdravím všechny návštěvníky tohoto vlákna!!!
Jelikož se zabývám hobby výrobou nožů, mimojiné i motýlky, rozhodl jsem se po podnětu od dmz založit toto vlákno. Nejsem nožíř, spíše jen nadšenec a začátečník. Ale rád bych zde ukázal, že když člověk chce, může vyrobit slušné nože s minimem nářadí. Já nemám ani řádnou dílnu. Pracuji v garáži na ponku velikosti kuchyňské linky a k ruce mám sadu starých pilníků, rozbrušovačku a vrtačku.
     Touto cestou bych chtěl pomoci lidem, kteří by si chtěli zkusit vyrobit svůj první nůž, ale chybí jim ten prvotní impuls k započetí práce. A to věřte, že je to práce. Já jsem také jen na začátku cesty k dokonalým výrobkům, ale během práce na svých několika málo nožích jsem již došel na chyby, kterým se dá snadno vyvarovat a vyrobil několik jednoduchých pomůcek, které mohou práci usnadnit. O své skromné zkušenosti se rád podělím. A v neposlední řadě se jistě dostane užitečných rad i mně.
     Hlavní důvod založení tohoto vlákna je, že chci ke konci února začít s výrobou dalšího balisongu. Postup výroby nafotím a tady zveřejním. Takových návodů se sice dá celá řada najít, ale většinou francouzsky, v lepším případě anglicky. Často jsou taky psány profesionálními nožíří, jejichž výrobní postupy se od těch domácích značně liší. Já budu pracovat s použitím základního nářadí.

Nakonec několik fotek mých dosavadních nožíků:
  1- můj zcela první pokus. Nikdy se nedočkal dokončení. Je z obyčejného stavebního plocháče. Ale myslím, že na vyzkoušení si práce s kovem to stojí za pokus

2- první balisong- tady jsem byl línej použít pilník do ruky, takže jsem většinu brousil rozbrušovačkou. No...nadělal jsem tam tolik paseky, že jsem se rozhodl jej také nedokončovat. Čepel AK5

3-4- čepelka k motýlku- můj první výrobek, který považuji za povedený. Čepel AK5. Délka od otvorů pro čepy 11cm. Taky má své mouchy, ale je už zakalená a snad do konce týdne bude mít i ručky.

5- zatím poslední nůž. Kopie Stridera. Materiál opět AK5. Právě čeká na zakalení

* vlakno 1.jpg (28.84 KB, 600x450 - prohlédnuto 945 krát.)

* vlakno 2.jpg (28.48 KB, 600x450 - prohlédnuto 941 krát.)

* vlákno 3.jpg (39.09 KB, 600x450 - prohlédnuto 862 krát.)

* vlákno 4.jpg (33.77 KB, 600x450 - prohlédnuto 864 krát.)

* vlákno 5.jpg (59.01 KB, 600x450 - prohlédnuto 860 krát.)
« Poslední změna: Nor 05, 2008, 11:11:54 od INMU » Zaznamenáno

Je to boj...
dmz
Daniel M. Žák
Administr
Expert

danielmzak@windowslive.com
Zobrazit profil WWW Email
« Odpověď #1 kdy: Nor 05, 2008, 12:23:45 »

Ta čepel k druhému motýlku má fakt zajímavý a originální design - líbí, líbí ...

Jsem zvědav na ručky - z čeho je plánuješ?
Zaznamenáno

INMU
Moder
Expert

265836659
Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Nor 05, 2008, 12:49:30 »

Ta čepel k druhému motýlku má fakt zajímavý a originální design - líbí, líbí ...

Jsem zvědav na ručky - z čeho je plánuješ?

Už je mám rozdělaný. Je to obyčejná 3mm nerez koupená v hutních materiálech. Tak uvidíme, jestli to vydrží. Původně jsem chtěl mít ručky taky z AK5, ale nějak špatně jsem si to rozměřil a když jsem vyvrtal všechny díry, tak jsem zjistil, že do jedné ručky(čili mezi 2 příložky) se mi ta čepel nevejde, protože tam vadí šroub.  Takže je mam teď schovaný pro nějakou kratší čepel.
Zaznamenáno

Je to boj...
dmz
Daniel M. Žák
Administr
Expert

« Odpověď #3 kdy: Nor 05, 2008, 01:12:19 »

Úsměv Trefil by mě šlak, ale pokud se ručky vužijí na jinou čepel, tak je to v podstatě happy end. Ocel, i když nezakalená, by měla vydržet - ale osobní zkušenost je osobní zkušenost.
Zaznamenáno

INMU
Moder
Expert

265836659
Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Nor 05, 2008, 04:04:28 »

Úsměv Trefil by mě šlak, ale pokud se ručky vužijí na jinou čepel, tak je to v podstatě happy end. Ocel, i když nezakalená, by měla vydržet - ale osobní zkušenost je osobní zkušenost.

No však jsem si taky pěkně zanadával Hněv byly prakticky hotový, jen vyvrtat dvě dirky, vyříznout závity a zaoblit hrany. Holt dvakrát měř, jednou řež. Od té doby se toho držim.
Někdyv budoucnu do nich ještě určitě schovam tak 8-9cm čepelnu
Zaznamenáno

Je to boj...
golem84
KF_BaliGroup
Expert

294662461 samol.jan@gmail.com
Zobrazit profil Email
« Odpověď #5 kdy: Nor 05, 2008, 04:28:13 »

celkom pekne pokusy... ten strider ti vysiel...

Ten bradley si dokoncil?
Zaznamenáno

Pre jednoduchsi Smích pristup k vykresom:
http://smf.pspace.cz/index.php/topic,1532.0.html
INMU
Moder
Expert

265836659
Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Nor 05, 2008, 04:41:04 »

celkom pekne pokusy... ten strider ti vysiel...

Ten bradley si dokoncil?

Ne, nedokončil a už to ani nemám v plánu. Má spoustu chyb. Ale těší mě, že je alespoň poznat, o co jsem se snažil. Někdy se o něj ale určitě pokusím znova. Moc se mi líbí

A ten Strider je podle dělaný podle tvého výkresu. Takže bych ti za něj rád poděkoval.
« Poslední změna: Nor 05, 2008, 04:45:33 od INMU » Zaznamenáno

Je to boj...
upbraider
Senior

Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Nor 05, 2008, 05:54:22 »

Fakt pěkný. Kdyby mi řekli, že poslední dva dělal nožíř, tak věřím. Jestli se na to dobře dívám tak ten motýl má dvě ostří a jako primární je ta "rovná strana"? Strider taky moc pěknej. Asi si budu muset taky něco časem udělat, když vidím všechny ty profi práce na najfu a teď i tady tvoje.

Jen pár dotazů pls: 1)Kde bereš materiál? Kupuješ tu AK5 ocel na Jataganu?? 2)Tuším že někde píšeš, že máš známého nožíře(výrobce), to jsi oslovil někoho na knife.cz? 3) Motýl čepel a Stridera jsi dělal jen pilníkem? Jak dlouho to trvá (přibližně...2 odpoledne, hodiny, dny??)

Dík za odpověď a jen tak dál...

Zaznamenáno
INMU
Moder
Expert

265836659
Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Nor 05, 2008, 06:46:21 »

Fakt pěkný. Kdyby mi řekli, že poslední dva dělal nožíř, tak věřím. Jestli se na to dobře dívám tak ten motýl má dvě ostří a jako primární je ta "rovná strana"? Strider taky moc pěknej. Asi si budu muset taky něco časem udělat, když vidím všechny ty profi práce na najfu a teď i tady tvoje.

Jen pár dotazů pls: 1)Kde bereš materiál? Kupuješ tu AK5 ocel na Jataganu?? 2)Tuším že někde píšeš, že máš známého nožíře(výrobce), to jsi oslovil někoho na knife.cz? 3) Motýl čepel a Stridera jsi dělal jen pilníkem? Jak dlouho to trvá (přibližně...2 odpoledne, hodiny, dny??)

Dík za odpověď a jen tak dál...

No ony ani ty dvě poslední čepele nejsou bez chyb. Obzvlášť ten motýlek ne. Samozřejmě jsem vybral fotky, kde vypadají dobře Škleb ale kdybys je měl v ruce, tak je určitě zvládneš zařadit podle pořadí, v jakém jsem je dělal. A to je to, z čeho mám radost- že jsou vidět pokroky.

K tí čepeli-ano, jsou tam dvě ostří, z nichž to rovné je pravé, to druhé falešné. Tenhle tvar jsem udělal proto, že po nevalném výbrusu u předešlých nožů jsem si řekl, že pro začátek bude nejjednodušší udělat výbrus na rovném úseku. A skutečně to šlo

Ocel mám z jataganu. Zatím jsem nesehnal žádný lepší zdroj. Teď tam ale AK5 už docela dlouho nemají.

Jak to myslíš s tím známým nožířem??? Nepamatuju se, že bych něco takového psal. Lidi z knifeu znám jen přes net a s některými jsem jednou mluvil v Praze na výstavě. Takže jsem opravdu samorost Úsměv nikdo mi s tím nepomáhal a taky to podle toho ze začátku vypadalo. Byl jsem sice teoreticky vybavenej, ale pak jsem se tim už prokousával sám

K tomu zpracování- ty dvě poslední(tedy povedené) čepele jsou dělány převážně ručně pilníkem. Tedy mám na mysli výbrus. Tvar čepele se dá rozbrušovačkou udělat poměrně snadno, pilníkem se to pak jen začistí. Na výbrus se už s rozbruškou bojím, protože to nemám v ruce. Takže jsem rozbrušovačkou ubral materiál jen velmi zhruba- asi polovinu tloušťky čepele a pak už jsem jel ručně pilníkem. U toho Stridera jsou to tak ty dvě odpoledne(jsou tam ale dva poctivé výbrusy). přičemž třetí odpoledne padne na "dolaďování" to znamená vyhlazení, v případě stridera zajistit aby se oba výbrusy sbíhaly k hrotu jakžtakž souměrně a strašná piplačka je třeba to místo u rukojeti, kde začíná výbrus. Tam mám vždycky škrábance...
Nevím přesně, jak dlouho mi trvala celá ta čepel. Vždycky jsem si řikal, že si to budu psát, ale pokaždé jsem zapomněl. Ale až začnu vyrábět toho nového motýlka, tak to budu určitě čas práce měřit.
Je to časově náročný, ale nevyplatí se spěchat.
Zaznamenáno

Je to boj...
INMU
Moder
Expert

265836659
Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Nor 05, 2008, 06:58:20 »

Napadlo mě, že bych sem mohl dát tohle udělátko. Princip je myslím celkem jasný- kovová trubička na hřídelce, po které běhá pilník. Tím je udržen konstantní úhel broušení, člověk to nemusí pořád kontrolovat a práce jde rychleji. Trubička je omotaná bezpolštářkovou náplastí, aby pilník neklouzal a neobrušoval i trubičku. POZOR: můj vynález. Kdo to bude chtít použít, zve mě na pivo Smích
Dají se použít i smirkové papíry- oboustranou lepicí pásko use přidělá proužek na něco rovného(nouzově třeba laťka) a použití je pak stejný jako u pilníku. Já dřevěný prkýnko už vyměníl za železnou pásovinu průřez 50x6mm, kde jsem si na jedné straně vybrousil držadlo. Šířka 50mm je stejná ajko šířka kobercovky a tím, že je to těžší, tak se nemusí tolik tlačit

* DSC00549.JPG (455.22 KB, 1632x1224 - prohlédnuto 144 krát.)
Zaznamenáno

Je to boj...
upbraider
Senior

Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Nor 05, 2008, 07:08:58 »

Chytré, hezké, ani se mi nechce věřit, že na to nevymyslel nikdo od nás z Prahy buhehe Škleb

Dík za odpověď. Pokroky vidět jsou o tom žádná. Myslel jsem že na knifu nebo tady prezentuješ nějakej survival od Dohnala...evidentně se teda pletu sorry...

Na pivo tě klidně pozvu i bez pilníku...aspoň bych se naučil horizontal advanced opening Valím oči! Super!
Zaznamenáno
INMU
Moder
Expert

265836659
Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: Nor 05, 2008, 07:27:05 »

Chytré, hezké, ani se mi nechce věřit, že na to nevymyslel nikdo od nás z Prahy buhehe Škleb

A jeje- pražák Smích
Jak jsem se teď dostal na škole do kolektivu lidí z celý republiky, tak jsem se od tý pražský bandy dozvěděl, že prej svet= Praha a 15km od cedule už začíná Mongolsko. Ale evidentně i v rozvojových zemích se rodí pokrokoví lidé Smích
Zaznamenáno

Je to boj...
dmz
Daniel M. Žák
Administr
Expert

« Odpověď #12 kdy: Nor 05, 2008, 07:44:50 »

Škleb Taky jsem z Prahy - a bohužel je to tak, jak píšeš. Nedávno jsem měl obchodní schůzku v Prostějově, ale dojel do Přerova (nějak se mi to spletlo  Úsměv )
Zaznamenáno

upbraider
Senior

Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: Nor 05, 2008, 07:49:14 »

Dyť v poho Smích
Na tohle téma doporučuji na stream.cz zadat "buranov" a shlédnout pár dílů Škleb větší nadsázku jsem neviděl snad nikde... je sranda jak se lidi v naší malé zemičce dokážou kategorizovat podle bydliště Škleb Škleb Škleb

K výrobě nožů: pořád mi vrtá hlavou jak se dělá třeba dutej nebo klínovej výbrus...Nevíš? Na najfu se bojím zeptat, profíci by mě tam sežrali za blbý dotazy. Přece flexou to nemůžou nikdy trefit od oka a když by pilovali růčo, tak.....tak si to taky nedovedu představit....

Zaznamenáno
dmz
Daniel M. Žák
Administr
Expert

« Odpověď #14 kdy: Nor 05, 2008, 07:57:06 »

Nesežerou. Zeptej se, ale možná to tam někde už bude.
Zaznamenáno

Stran: [1] 2 3 ... 14   Nahoru
  Tisk  

Skočit na:  

Untitled

Redakcni system SalukiElggAuta112 Dovoz autZapojSe
Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
SimplePortal 2.3.1 © 2008-2009, SimplePortal
Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
Stránka vytvořena za 0.248 sekund, 29 dotazů.